Skip to content

Sabies quines són les principals institucions que mouen la UE?

Les principals institucions de la Unió Europea són:

  • Parlament Europeu representa a la ciutadania i el votem cada 5 anys. Format per 705 diputats i s’encarrega de legislar, supervisar i pressupostar.
  • Comissió Europea principal òrgan executiu. Gestiona les polítiques, el pressupost i vetlla perquè els Estats Membres compleixin les lleis.
  • Consell Europeu òrgan de reunió dels caps d’estat o de govern dels Estats Membres. Defineix polítiques generals i prioritats de la UE.
  • Consell de la UE òrgan de reunió dels diferents ministres dels Estats Membres per adoptar lleis i coordinar polítiques, conjuntament amb el Parlament Europeu.

Per saber més sobre les diferents institucions, clica aquí.

Sabies que… pots participar a la UE més enllà de votar cada cinc anys?

La UE es construeix dia rere dia a partir del recolzament dels països i la participació de la ciutadania, la qual ha anat augmentant després de percebre els beneficis de formar part d’aquest projecte. Amb la voluntat d’esdevenir més democràtica, progressivament s’ofereixen més espais de participació i expressió dels interessos per part de la ciutadania, buscant especialment la implicació de la joventut.

1.- LES ELECCIONS EUROPEES
Són el principal espai de participació, on s’escullen per sufragi universal els diputats de cada Estat Membre que representaran els interessos de la ciutadania al Parlament Europeu. Es convoquen cada 5 anys.  En aquesta legislatura hi ha hagut un total de 705 eurodiputats, dels quals aproximadament 1/3 part són dones.

Els diputats que es presenten ho fan de la ma dels respectius partits nacionals, i dins del Parlament Europeu s’agrupen per famílies polítiques principalment en 7 grans grups polítics transnacionals. Pots veure la seva representació aquí.

2.- ALTRES INICIATIVES DE PARTICIPACIÓ
Iniciativa Ciutadana Europea
Panels Europeus de Ciutadania
Portal “Digues el què penses”
Esdeveniment Europeu de la Joventut (EYE)
Pots informar-te sobre les activitats que s’organitzen arreu d’Europa a través del portal “together.eu”.

Sabies que… la confiança i la identitat europea estan en el seu millor moment?

Més de la meitat dels europeus confien en la Unió Europea, i aquest percentatge arriba fins al 59% entre els joves de 15 a 24 anys. A més, tres de cada quatre persones se senten ciutadans de la UE – el percentatge més alt en més de dues dècades – i un 61% són optimistes sobre el seu futur. També l’euro bat rècords de suport: el 74% dels europeus creu que és beneficiós per a la UE, i a la zona euro aquest suport puja fins al 81%. Malgrat els reptes, l’adhesió al projecte europeu segueix sent alta i creixent.

Sabies que… la UE està al darrere de moltes normatives que afecten el teu dia a dia?

Les normatives europees tenen un gran impacte pràctic: per exemple, la recollida selectiva de residus serà obligatòria als ajuntaments a partir del 2025, amb objectius com reciclar el 55% dels residus municipals, el 65% dels d’envasos i el 50% dels plàstics. També s’hauran de recollir per separat els tèxtils i els residus domèstics perillosos.

En qualitat de l’aire, la Directiva 2008/50/CE ha impulsat les Zones de Baixes Emissions en ciutats de més de 50.000 habitants, com Barcelona o Girona, per reduir contaminants com el NO₂ i les partícules en suspensió.

I pel que fa al plàstic d’un sol ús, des del 2025 s’exigeix que els envasos de PET tinguin un mínim del 25% de plàstic reciclat, i es prohibeixen articles com coberts, plats o bastonets de cotó. Aquestes mesures promouen una economia més circular i un entorn més net.

Sabies que… la UE està impulsant grans canvis de futur que poden transformar la teva vida?

A partir del 2025, el Sistema d’Entrades i Sortides (SES) substituirà el segell al passaport i registrarà automàticament qui entra i surt de l’espai Schengen, per millorar la seguretat i agilitzar els controls.

El mateix any, la UE crearà una comissió d’habitatge i designarà un comissari europeu per abordar conjuntament la crisi d’habitatge, impulsant mesures per garantir un accés digne i assequible.

I el 2026 arribarà l’euro digital: una versió electrònica i pública de l’euro per pagar en línia o sense connexió, sense necessitat de targetes ni bancs privats. A més, es desplegarà el dret a reparar, que obligarà les marques a oferir reparacions assequibles i peces de recanvi, allargant la vida útil dels dispositius i reduint residus.
 Altres projectes a debat inclouen l’eliminació del canvi d’hora, noves restriccions al plàstic el 2030 o fins i tot un túnel entre Europa i l’Àfrica l’any 2040.

Sabies que… si ets jove, Europa t’ofereix viatjar, formar-te i treballar amb totes les despeses cobertes?

La UE impulsa múltiples programes perquè puguis descobrir Europa mentre adquireixes experiència. El projecte ALMA t’ofereix pràctiques de 2 a 6 mesos en un altre país europeu si tens entre 18 i 29 anys i no estudies ni treballes, amb totes les despeses pagades.

Amb el Cos Europeu de Solidaritat, pots fer voluntariats o projectes solidaris en altres països entre dues setmanes i un any, i també amb totes les despeses cobertes.

El programa Eurodisea et permet fer pràctiques remunerades de 3 a 7 mesos si vius a Catalunya, València o Múrcia.

També hi ha els intercanvis juvenils Erasmus+, on pots participar en projectes internacionals de fins a 21 dies, i el programa Next Step to Europe, amb viatges a Polònia, Itàlia, Grècia i Espanya per participar en activitats sobre democràcia, cultura i el futur d’Europa. Europa aposta fort pels joves!

Sabies que… molts dels tòpics sobre la UE no són certs?

És fals que la UE no sigui democràtica: el Parlament Europeu és escollit directament per la ciutadania, i la Comissió és aprovada pels representants que nosaltres triem. També és fals que els eurodiputats gairebé no treballin: la major part de la seva feina es fa fora de l’hemicicle, en comissions, grups polítics i reunions.

La UE pren decisions que milloren el teu dia a dia: com la fi del roaming, el dret a retornar compres en línia sense explicacions o l’adopció del carregador únic USB-C.

I si penses que la UE és massa burocràtica, cal saber que té uns 60.000 funcionaris per a més de 450 milions d’habitants. Als EUA, amb menys població, n’hi ha 2 milions. Finalment, la sobirania no es perd, sinó que es comparteix: els estats membres cedeixen competències voluntàriament per afrontar reptes comuns.

Back To Top